Lästips

Här listar jag böcker och annat material som jag gillar kring föräldraskap och barn med svårigheter. Tipsa gärna mig om ni har andra intressanta läsförslag!

Ross W Greene, ”Explosiva barn”. En bok som beskriver barn som är explosiva/oflexibla och som har svårt att tåla motgångar och förändringar. Ger handfasta tips hur man kan hantera sådana barn och göra deras liv mindre kaotiskt. Boken handlar framför allt om äldre barn med olika problematik (t ex ADHD) som kommit förbi ”trotsåldern” kring 3 år (men hans idéer passar även yngre ”trotsande” barn). Mycket intressant och tänkvärd läsning, jag har ofta hans ”korgtänk” i bakhuvudet!

Lars H Gustafsson, ”Växa – inte lyda”. Lars verkar vara en sån empatisk och vänlig människa. Här är en fin bok om olika uppfostringsmetoder och ett slag för icke-auktoritärt föräldraskap kontra populära, hårdare metoder à la ”supernanny”.

Ingegerd Gavelin, ”Att möta sitt barn – och sig själv”. Den här boken är inne på samma spår som Lars. Beskriver många av de situationer man möts av som förälder och ger konkreta tips hur man kan hantera dem. Ingegerd känns väldigt förlåtande, ingen är perfekt och det är inte heller det man ska vara som förälder. Som ett underbart, hoppingivande ”pep-talk”!

Åsa Sjöberg och Iris Samuelsson, ”Språkstörning hos förskolebarn”. En jättebra broschyr som på ett enkelt och lättläst sätt beskriver vad språk är, barnets språkutveckling, språkstörning och andra svårigheter som de här barnen ofta har, vilken hjälp som finns att få, rättigheter och slutligen lite tips hur man som förälder kan hjälpa sitt barn. Att ha hemma och även dela ut till nära och kära och förskolan! Finns att beställa från Talknuten.

Rupert Isaacson, ”Hästpojken: en fars kamp för att hjälpa sin son”. Rupert och hans frus blir förkrossade när deras son får diagnosen autism. Pappan upptäcker att Rowan har en speciell relation till hästar och när han rider förbättras hans tillstånd dramatiskt. En dröm börjar ta form hos Rupert, att kombinera hästar och healing på den plats där hästar och shamansk healing hör ihop, i Mongoliet. Efter ett par år blir drömmen verklighet och familjen ger sig av, tillsammans med en guide och dokumentärfilmare, på en resa som kommer att förändra deras liv. Här skriver jag mer om boken.

Louise Bjar m fl, ”Barn utvecklar sitt språk”. Boken är uppbyggd i några olika kapitel som handlar om olika aspekter av barns språkutveckling, både den normala och när den avviker, och varje kapitel är skriven av en expert på just det området. Boken riktar sig till alla som i sin verksamhet möter barn i färd med att utveckla sitt språk; lärare, specialpedagoger, talpedagoger, logopeder osv men jag tycker den är väldigt lättläst och intressant även som förälder. Här har jag sammanfattat några kapitel i boken som handlar om språkstörning.

Böcker som står näst på listan: 

Lena Almqvist m fl, ”Med sikte på förskolan”.

Malena Sjöberg, ”Ibland låtsas jag att jag förstår – en bok om elever med språkstörning”. Den här boken har jag hemma men jag väntar med att läsa den. Ibland är det för jobbigt att läsa om äldre barn och problem som ligger i framtiden. Jag vill inte oroa mig mer än jag behöver innan vi är där.

Annonser

2 kommentarer till Lästips

  1. monica skriver:

    Hej.. Läser just denna på bok för ett arbete om Autism.. Tänkte höra med dig om du vet var man kan hitta dokumentären Hästpojken?? Mvh Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s