Utvecklingssamtal

I fredags hade vi utvecklingssamtal på förskolan. Det var egentligen bara positiva saker. Framför allt att Alma börjat leka väldigt mycket och med många olika kompisar, inte bara med sin bästis. Att hon är glad och tar för sig, gärna pratar högt på samlingen inför alla, och är hjälpsam. Hon blir ju sur ibland, och det är inte alltid personalen förstår vad det beror på. Alma har ju en tendens att sluta sig när hon blir arg, och vägrar prata eller kommunicera. Men de sa att det går över mycket fortare nu för tiden. De för ju också statistik över vad barnen väljer för aktiviteter och de sa att Alma gör väldigt många olika saker; måla, sagor, limverkstan, vattenlek, sång, bygg. Och hon väljer det hon vill göra och inte efter vad hennes kompisar gör. De lyfte också att hon har väldigt stark vilja, stort självförtroende, trygg, stor integritet och att hon är väldigt självständig. Jag tror de sidorna hos henne också bidrar till att hon inte verkar påverkas så mycket av sina språkproblem.

I övrigt verkar det inte som att de jobbar så mycket med de saker som logopeden tipsat om längre, t ex praxisbilderna. De sa att det berodde på att hon har så fullt upp med allt annat som hon hellre vill göra på dagarna, t ex roll- och fantasilekar med de andra. Och jag tycker att det är helt ok på ett sätt. Hon är liten fortfarande och de jobbar mycket med språk på andra sätt, t ex med berättelser och sagor. Och leka med kompisar är ju egentligen den bästa språkträningen. Efter sommaren ska hon byta avdelning, vilket är lite läskigt, men vi ska ha ett samtal med någon av pedagogerna där innan. Kanske kommer de att jobba lite mer med bokstäver och ljud eftersom barnen närmar sig förskoleklass. Vi får se hur det går. Känns helt klart lite jobbigt att behöva förklara allt en gång till. Och särskilt nu när Alma funnit sig så bra tillrätta på sin avdelning. Ett bakslag skulle vara tråkigt. Men vem vet, det kan ju bli bättre också.

Appropå det, såg en fantastisk intervju med en kille som lyckats bra i skolan trots grav språkstörning och dyslexi på hemsidan simondidit. Det som var så fascinerande var just vilken otroligt positiv människa han är och hur han alltid ser möjligheter och inte problem. Nåt att tänka på…

Skärmavbild 2013-05-18 kl. 21.56.38

Annonser
Det här inlägget postades i På förskolan, Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s