På gång på förskolan

Äntligen har logopeden varit i kontakt med förskolan för att ge mer information och tips om hur de kan arbeta. Det är en annan pedagog som ska få mer ansvar för Alma och hon är jättepeppad och engagerad (det är de alla i för sig). Hon som var mer ansvarig förut blev ju utbränd (inte enbart pga av Alma hoppas jag…) och även om hon är tillbaka nu så är det väl lika bra att hon inte behöver ha övergripande ansvar. Men hon som tar över är en väldigt driven och sprudlande person, hon vill verkligen göra bra övningar osv men har väl inte riktigt vetat vad hon ska göra. Hon var i alla fall positiv till de tips hon fått av logopeden. Jag antar att det gällde de mål vi satte upp senast; ljuden, prepositioner och frågeord.

En övning skrev de om häromdagen i Almas bok:

Alma + fem andra barn satt i discorummet. Vi lånade Albins Findusdocka och tog in en stol. Var sitter Findus nu? Bakom stolen, framför stolen, på stolen, bredvid stolen. Sedan fick ett barn i taget ha Findus framför sig, bakom, bredvid, på huvudet osv. Barnen säger var Findus är. Givande övning.

Det är roligt att pedagogen tycker att det känns meningsfullt att jobba mer konkret, och inte bara för Alma utan för alla barn. Hon märkte på en gång att barnen tog till sig det de lärt sig och började använda prepositionerna i alla vardagliga situationer på förskolan. Och det är ju så det borde vara tycker jag, genomtänkt pedagogik med tydliga syften och mål som stimulerar alla barns språkutveckling. Jag gillar också att de arbetar i smågrupper och att Alma inte blir utpekad utan är en del i gruppen. Hon blir inte utplockad för att sitta ensam med en pedagog och ”träna”.

På förskolan tycker Alma väldigt mycket om sagor och berättelser och pedagogerna berömde henne för att hon kan återberätta i rätt kronologisk ordning. Hon gillar också att skapa, bygga och måla. I dag stod det:

Fantastiskt morgonmöte, med bl a namnsånger och känslosånger. Pratade om hel, halv och fjärdedelar. Barnen valde mellan ateljé, drama, utelek och limverkstad. Alma valde ateljén med Erika (fröken). Alma har också inspirerat några barn att rita av Alfons. Titta gärna på den bilden/bilderna, helt underbara!

Almas bästis Albin har varit borta mycket senaste tiden. I dag när jag hämtade sa de att det går bättre och bättre när han inte är där. Alma leker med många olika kompisar och hon går fram till andra och frågar om de vill leka med henne. Men får ju nästan lite ont i hjärtat… Men det är jättebra att hon tar initiativ att leka med de andra. Känns ju som att hon har det bra på dagarna. Även hemma har hon haft mer energi på kvällen – målat, spelat memory och lekt Labyrint (från barnprogrammet). Kanske är det våren som ger inspiration?

bild-2

Bild1

Annonser
Det här inlägget postades i Hoppfullt och glatt, På förskolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s