Möte på förskolan

Möte på förskolan i dag. Jag gick dit med ganska låga förväntningar efter all turbulens som det varit sista tiden med sjukskrivningar etc. Men det gick riktigt bra. Den här gången var både förskolechefen och två av pedagogerna med. Vi gick igenom en handlingsplan som de skrivit. De ska framför allt fokusera på dels att jobba med språket (t ex ljudning) och dels att vara delaktig i lekar, t ex sätta ord på vad barnen gör. De kommer inte att jobba enskilt med Alma utan göra alla aktiviteter till något som hela gruppen gör tillsammans och att det blir en naturlig del av verksamheten. Alma ska så ofta som möjligt vara med i mindre gruppindelningar. De tänker på att göra saker tydliga och att uppleva språket med alla sinnen. T ex har de sagolådor så när de läser en saga kan de samtidigt spela upp händelseförloppet med olika rekvisita. De dramatiserar också med teater eller leker sagorna. De jobbar mycket med rim och ramsor, sånger och rytmer. Vi tipsade om att logopeden börjat jobba med prepositioner. Det tyckte de var bra och att barnen själva kan få uppleva vad t ex  under, i och på innebär rent konkret genom att krypa under en stol eller sätta sig på stolen o s v. De ska fortsätta att skriva i kontaktboken vad hon gjort på dagarna. Det fungerar väldigt bra och Alma tycker om när vi läser i den och då brukar hon prata om saker som hänt på dagen.

Det kändes ju som ett bakslag när en av pedagogerna blev sjukskriven för utbrändhet nyligen. Det kändes som att allt hängde på en person och jag visste inte riktigt hur pass mycket de andra gjorde när hon var borta. Men nu känner jag mig lugnare. Alla pedagoger är med på noterna. Hon som är sjukskriven ska jobba 25% och då fokusera mycket på Alma den tiden. Det har också börjat en ny pedagog som var med på mötet. Jag har inte träffat henne tidigare eftersom jag aldrig hämtar eller lämnar men jag fick ett jättebra intryck av henne. Hon verkar väldigt lugn, stabil och erfaren.

Det var skönt att höra att personalen verkligen engagerar sig och tänker på hur de ska bemöta Alma och är kreativa i sitt tankesätt. De tyckte också att de sett en enorm utveckling hos Alma, att hon är lugnare i sitt humör, fortfarande mycket vilja men inga utbrott. Hon tar för sig, räcker upp handen, pratar och tar plats i gruppen. Hon är glad och social och leker mycket rollekar. Hon leker ju mest med sin bästis men också med andra. Hon är populär hos de andra barnen. Förskolechefen, som sist inte hade så stor koll på vem Alma var, har varit en del i barngruppen nu och sa att Alma alltid söker kontakt när hon kommer dit, att hon märks och sticker ut (på ett positivt sätt…). Hon var imponerad över hennes personlighet. Jag är också ganska fascinerad av hur lite Alma låter sig påverkas av sina språkproblem. Det hade ju inte varit förvånande om hon hade varit tyst och haft dåligt självförtroende. Men hon är precis tvärtom. Hon har en underbar självkänsla.

Vi bokade ett nytt möte före jul för att stämma av hur det gått med de saker som står i handlingsplanen. Känner mig mycket lugnare över förskolesituationen nu.

Annonser
Det här inlägget postades i På förskolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s