Munmotorik och ljudövningar

Vi har börjat få med oss lite övningar hem från Almas logoped. Det handlar främst om att träna på ljudning. Vi har fått några bilder som var och ett motsvarar ett fonem; S, F, A, K, T och M. Vissa bilder ska man även göra ett tecken till. T ex för T så slår man med pekfingrarna i luften som om man trummar och så säger man ljudet för T för varje trumslag (/t/t/t/t/). Framför allt ska vi träna på ljuden för F och K. Visa att man biter i underläppen när man säger F. Vad gäller K så ska man gapa och säga ”kakaka” för då kan man inte sätta tungan vid framtänderna så att det blir T som hon brukar göra. En utveckling av den ljudövningen är att man har t ex en påse med olika saker som barnet ska höra vilket ljud de börjar på. Så en klocka ska hon lägga under bilden för K o s v. Tanken är att förskolan ska göra de här övningarna på t ex samlingarna.

En ny övning vi fått med oss är för att träna munmotoriken. Vi ska använda en eltandborste och göra olika rörelser runt munnen och på tungan. Det största problemet med allt det här är väl egentligen att Alma är ganska så ointresserad av att träna. Hon känner rätt snabbt att det förväntas någon form av prestation trots att vi försöker göra det som en lek. Jag försöker dra nytta av hennes lillasyster och be henne säga ljuden för då brukar Alma vilja vara med… Munmotorikträningen kanske hon kommer tycka bättre om, det kanske blir mer som lite massage.

Jag känner ibland viss stress och lite frustration över att hon så sällan ens vill försöka. Men samtidigt så vet jag att det är lönlöst när hon väl bestämt sig. Det går inte att tvinga. Det kommer nog när hon är redo försöker jag tänka.

Annonser
Det här inlägget postades i Hos logopeden, Leka med språket. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Munmotorik och ljudövningar

 1. Emma Widegren skriver:

  Jag tänker mycket på er lilla tös, kanske kan något av materialet jag lagt upp vara till hjälp? När vi ljudtränat med Gabriel har vi gjort det mycket i spel- och lekform just för att det ska vara roligt…

  Jag skickar några länkar, annars kan du bara kolla under fliken ”pedagogiskt material” som ligger längst upp på min sida. Framförallt den nedre länken kanske är något för er? Där är tanken att inget ljud är varken rätt eller fel, man ska helt enkelt göra ett ljud som man tycker är lämpligt för djuret man ”hamnar” på. Det tar bort mycket av prestationskrav från barnet, båda mina har spelat det och gillar det enormt mycket.

  Hälsningar, Emma

  http://villemo.com/blog/?p=2083

  http://villemo.com/blog/?p=2219

  • minalma skriver:

   Åh tack Emma! Verkar vara massa bra tips där! Får ha en liten pysseldag snart tror jag… Hoppas ni mår bra och att det går framåt för Gabriel! Kram

 2. Jenny skriver:

  Gillar hon eltandborsten? Det var helt magiskt när vi började med det med Elis. Det var som att man bara satte på känsel eller styrsel i munnen, som att trycka på knappen. Vi körde med tandborsten bakom tänderna och sa ”här ska tungan sitta när den säger L” – och då hittade tungan plötslig rätt direkt! Men det varade bara några veckor, sen sprang han bara han såg borsten … varje träningssätt har ofta funkat i korta perioder med honom.
  Har du förresten kollat in Babblarna? Det finns på nätet. De har namn som tränar skillnaden mellan B och D. Det finns böcker och spel som både E. och M. tyckte var roliga ett tag. Det vart just lek i stället för träning.
  En annan sak: vi har fått en logopedutbildad resursperson för E. 1,5 timmar tre dagar i veckan! Som jobbar med honom inom gruppen. Det känns väldigt bra!
  // Jenny

  • minalma skriver:

   Vi har inte köpt den än men ska se till att göra det. Blir spännande, jag hoppas att hon tycker det är roligt. Känner igen det där med att saker och ting är roliga ett tag. Det gäller att vara kreativ… Jo, vi har tittat en del på Babblarna och hon har väl varit måttligt road. Hon tyckte mest om musikvideon på hemsidan…
   Men vad skönt att ni äntligen fått resurs! Hoppas att det blir bättre för honom då!

 3. Jenny skriver:

  men jag är ju trög, nu ser jag att kommentarerna syns efter granskning … ursäkta spamandet

  • minalma skriver:

   Ingen fara… 🙂

   • Anonym skriver:

    Ja musikvideon var det bästa enligt Majken också, hon ville dansa till den oavbrutet några veckor … Men sen har vi liksom plockat in babblarna i lekar, vi har dom som små plastfigurer o då behöver man ju säga namnen … Men det kan ju förstås funka lika bra att döpa vilka gosedjur som helst till typ baba o dada.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s