Besked från språkförskolan

Igår ringde logopeden från språkförskolan och meddelade att Alma fått plats. Vi har ju, som jag skrivit tidigare, varit tveksamma till om vi skulle tacka ja om vi blev erbjudna en plats av följande anledningar:

 • Lokalerna och miljön på förskolan. Det var väldigt små lokaler, egentligen bara ett litet rum, och en väldigt liten, asfalterad och tråkig gård. Alma trivs inte i trånga miljöer, hon vill ha ytor och kunna röra sig. Jag tror att miljön spelar en viktig roll när det kommer till inlärning. Det gör i alla fall det för mig.
 • Förskolan är avskild från den vanliga förskolan. För oss är det viktigt att Alma även träffar barn som har en normal språkutveckling. Jag gillade inte heller att språkförskolan är på samma mark som en vanlig förskola men ändå åtskild från de andra barnen, vad ger det för signaler? Vissa barn mår säkert bra av den tryggheten men så som Alma är känns det inte rätt.
 • Alma trivs där hon är nu. Hon har jättebra och engagerad personal, det är en fantastisk miljö både inne och ute och hon är glad och har kompisar och utvecklas.
 • Alma bytte förskola i augusti förra året. Det måste vara väldigt starkt motiverat för att vi ska rycka upp henne igen nu när hon funnit sig tillrätta.

När vi sökte till språkförskolan så var egentligen tanken att det var till intagningen i januari 2013 men vi kom med i intagningen till augusti ändå. Anledningen till att vi sökte var att om läget för Alma på förskolan förändrades under hösten, d v s om hon inte längre trivdes eller om hennes självförtroende började ta stryk, skulle vi ha språkförskolan som ett alternativ. Men att flytta på henne nu, när hon faktiskt trivs och är glad, till ett ställe där vi ser en överhängande risk att hon inte kommer att trivas, är ett beslut vi inte vågar ta i nuläget.

Självklart är jag rädd att fatta fel beslut. Jag kan inte säkert veta vad som blir bäst. Men vi tänker att vi måste leva i nuet och ta beslut efter situationen som den ser ut just nu, inte efter problem som kanske eller kanske inte kommer sen. Vi vet inget om framtiden. Det enda vi vet är att hon just nu mår bra. Blir det problem för Alma på förskolan om ett halvår eller ett år, då får vi väl söka en gång till eller lösa det på något annat sätt. Jag tänker också att Alma är en helhet, inte bara en språkstörning. Självklart skulle pedagogiken på språkförskolan vara bra men vi måste se till att hennes förskolemiljö uppfyller så många som möjligt av hennes behov så att hon har så stora förutsättningar som möjligt att utvecklas på alla plan, inte bara språkligt.

Och vi måste lyssna på magkänslan. Och magkänslan säger att vi inte ska flytta på henne nu. Nu när vi tagit beslutet känns det bra, det känns rätt. Nu får vi bara se till att Alma får rätt stöd där hon är.

Annonser
Det här inlägget postades i Språkförskola. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Besked från språkförskolan

 1. paula skriver:

  Utifrån dina tre sista meningar har ni gjort ett klokt val tror jag!

 2. Per skriver:

  Jag tycker det låter helt rätt att helheten är viktigast. Språket kommer ju så småningom i vilket fall.
  Tack för en bra blogg. Jag har en son på drygt 3 år som delar vissa av din dotters svårigheter och det är värdefullt att få ta del av dina erfarenheter.

 3. Åsa skriver:

  Jag vill bara kommentera Pers inlägg. Om barnet har en generell språkstörning (eller grav språkstörning) så kommer inte språket av sig själv. Barnen utvecklar sitt språk men kommer inte ta ikapp utan kommer ha en språklig svaghet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s