Den viktiga leken

Just rollekar och fantasilekar med andra barn kan vara svårt för språkbarn att få utlopp för. Och att leka är ju så enormt viktigt och något jag oroar mig lite för att Alma missar. Några pedagoger på Almas förskola har varit på ett språkcafé som språkförskolan i kommunen anordnar en gång i månaden. De informerar förskolepersonal från andra förskolor om språkstörning, ger tips och idéer och de får tillfälle att ställa frågor och dela erfarenheter. Almas fröknar tyckte det var väldigt intressant och lärorikt och vill fortsätta gå dit (jätteroligt!). Bl a hade de fått tips på hur man kan få med språkbarn i just fantasilekar. Ett sätt är att göra en lek av något som barnet varit med om, t ex under helgen, och sedan kan man vartefter bjuda in andra barn i leken. Då blir det lättare för barnet att förstå lekreglerna och handlingen och få vara med och bestämma. (Det underlättar också att ha en kontaktbok så att personalen kan läsa vad barnet gjort på sin fritid).

Idag på förskolan berättade en av pedagogerna att Alma lekt väldigt intensivt hela dagen med Albin och Mira. Ute hade de knappt sett röken av dem. Oftast leker Alma och Albin fysiska lekar, som att springa, gunga, åka rutschkana och sådant, men idag hade det istället varit mycket fantasilekar! Det finns en stor stock i utkanten av gården och där hade de tre lekt att stocken var en häst. Det kändes roligt att höra! Alma var helt slut när jag hämtade henne och hon somnade som en stock på väg hem. Men det hade nog varit en väldigt intensiv dag för henne också.

Just idag var det ingen vuxen som behövde vara med och sätta igång leken men det kan ju vara ett bra tips att tänka på även för oss föräldrar. Att man som vuxen kan hjälpa till lite i leken. Jag tänker också att det är viktigt när vi leker med Alma här hemma att vi verkligen bjuder på oss själva och ger henne tid att leka med oss när hon är på humör. Och låter henne bestämma och styra och ställa.

Annonser
Det här inlägget postades i Leka med språket, På förskolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den viktiga leken

  1. Tack för dina värmande ord!
    Du har så rätt, leken är oerhört viktig. Och för att kunna leka måste barnet kunna de osynliga lekreglerna, Samförstånd, Ömsesidighet och Turtagande. Det är klart att det kan vara lite svårare om man inte behärskar talspråket helt och fullt – det är ju jätteviktigt med bra pedagoger då – som kan lotsa in barnet i leken. Än en gång vill jag säga att det är tur att Alma har dig 🙂 Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s