Vad är en språkförskola?

En språkförskola är en specialförskola för barn med stora språksvårigheter helt inriktad på utvecklingen av språk och kommunikation. Språkförskolor är viktiga för att språkbarn tidigt ska få språkfrämjande insatser, hjälp i lekar och kommunikation med andra barn och få känna grupptillhörighet. Många språkbarn har dåligt självförtroende då de varit i underläge i lek och kommunikation med andra barn, därför är en viktig del av språkförskolor att stärka barnets självförtroende. Eftersom språkförskolor kan erbjuda så mycket mer än en förskoleresurs eller enstaka logopedbesök fyller de en viktig funktion. Många av barnen kan efter språkförskolan gå i vanlig skolklass men en del går vidare till språkklasser.

Vi har ansökt om plats för Alma på språkförskolan i kommunen där vi bor. På den förskolan finns plats för 8 barn i åldern 3-6 år och den är integrerad i en vanlig förskola. Förskolan riktar sig till barn med omfattande språkstörning av primär karaktär (alltså barn som enbart har en språkstörning och inte barn där språkstörningen beror på andra funktionshinder som t ex hörselskada, utvecklingsstörning, autism etc). Personalstyrkan utgörs av två förskollärare, en barnskötare och en logoped. Det är alltså 2 barn/vuxen jämfört med ca 6 barn/vuxen på en vanlig förskola. Den höga personaltätheten är viktig för att kunna ge mycket stöd till barnen i lek och kommunikation.

På förskolan:

 • övas och stimleras språket under hela dagen i alla vardagliga aktiviteter med specialpedagogik och språkträning.
 • får barnet även mer riktad språkträning av logopeden, individuellt och i grupp (om ca 2-3 barn).
 • står munmotoriska övningar och gymnastik på veckoschemat.
 • arbetar man med att öka koncentrationen, den pragmatiska förmågan (d v s hantera de olika reglerna vid kommunikation) och socialt samspel.
 • använder personalen tecken och bilder som stöd för att förtydliga kommunikationen.
 • har man ett nära föräldrasamarbete i form av en personlig kontaktbok där föräldrar och personal för dagliga anteckningar.
 • erbjuds föräldrarna minst 2 utvecklingssamtal/termin där man diskuterar barnets behov och målsättning och upprättar åtgärdsprogram som sedan följs upp.
 • erbjuds föräldrar och anhöriga kurs i teckenstöd och föräldrarna har även möjlighet till stöd av skolans psykolog.

För att söka till språkförskola krävs remiss av logoped. Ansökan ska även innehålla logopedutlåtande/journaler, psykologbedömning av utvecklingsnivå samt sammanfattning från aktuell förskola. Antagningsprocessen innefattar även att logoped och pedagog besöker barnet på nuvarande förskola för en observation och samtal med förskolepersonal.

Nu har jag ingen personlig erfarenhet av språkförskolor men av det jag läst så låter det som en fantastisk möjlighet. Vilken lyx för barnet och föräldrarna att få tillgång till allt detta! Det jag har hört från personer vars barn har gått/går på språkförskola är enbart positivt. Visst kan man klaga över mycket i skolvärlden men jag tycker det är fantastiskt att det ändå finns sådana här förskolor i Sverige. Dessvärre är det inte alla kommuner som kan erbjuda språkförskolor och därför står många barn utan den här möjligheten alternativt får resa långt varje dag. Så även om vi kan tycka att det blir en omständig väg jämfört med Almas nuvarande förskola så ska vi ändå vara glada att det finns en språkförskola så nära.

Nu får vi bara vänta och se hur det går med vår ansökan. Anledningen till att vi varit lite tveksamma till ett byte är att Alma bytte förskola i augusti förra året och precis landat där hon är. Känns därför inte helt bra att rycka upp och flytta på henne igen. Men det kan ju också bli ännu bättre. Det är ett svårt beslut det där, när det handlar om barnets trygghet och rädslan för att välja fel, att hon inte ska trivas och längta tillbaka. Det var otroligt jobbigt att ta beslutet förra gången så att kanske stå där igen med alla funderingar… Vi ska i alla fall besöka förskolan snart för att känna av atmosfären och personalen. Sedan får vi se vad magkänslan säger om hon erbjuds en plats.

Annonser
Det här inlägget postades i Språkförskola och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad är en språkförskola?

 1. paula skriver:

  Håller tummarna för er och Alma. Tror att det säkert kan bli bra, men det är också viktigt med personkemi och att hon trivs där hon ska vara. Personalen på språkförskolan har säkert stor kunskap och erfarenhet av att jobba med olika barn och deras olika behov utifrån sin språkstörning.

  • minalma skriver:

   Absolut, därför är det ett jättesvårt beslut som jag helst vill slippa ta 🙂 Det är så viktigt att hon trivs och det vet man ju inte förrän man är där. Och då finns ingen väg tillbaka om det skulle bli fel…

 2. Helena skriver:

  Vi fick plats på språkförskola i höstas för vår dotter som var 5 år. Det är det bästa beslut vi tagit, vi hade resurs på dotterns gamla förskola men det fungerade inte. Dessutom ignorerade personalen henne när dom inte förstod vad hon sa och vissa kompisar kunde reta henne när hon pratade tex ditta istället för titta.
  Idag är dottern en av alla andra och får alltid uppmärksamhet och stöd och jag kan känna för första gången att hon är trygg.
  Språkförskola är klart bäst för våra barn. Det är många som slåss för platserna så får Ni plats så har språkförskolan kommit fram till att Ert barn behöver gå hos dom. Antal platser på språkförskolorna möter inte behovet som finns.
  Lycka till!

 3. Freja skriver:

  Hej,

  Jag hittade hit efter att ha googleat runt lite då min sons logoped föreslagit att vi ska söka till en språkförskola. Kom din dotter in? Utvecklas hon?

  Allt set här är så nytt för mig..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s