Därför får Alma gärna bli en ”hästtjej”

Jag tror det är viktigt för alla att vara bra på någonting. Att ha ett intresse. Det ger självförtroende, något att vara stolt över, mening åt livet och lycka. När man gör något man älskar försvinner tiden och allt runtomkring. Då kan man vara helt i nuet. Om det är något jag hoppas för mina barn så är det att de hittar ett intresse, något de får vara alldeles särskilt bra på. Det kan vara precis vad som helst; en idrott, något konstnärligt, ett instrument, resa, bestiga berg, köra formel 1, skåda fåglar, snickra möbler, inte vet jag. Jag tror också att ett riktigt intresse kan hjälpa en genom jobbiga perioder i livet, en tröst och trygghet. T ex tror jag det är jätteviktigt att ha ett intresse under tonåren när det är så svårt att bara vara sig själv och man behöver all självkänsla som finns.

Alma tycker om många saker men har visat ett speciellt intresse för hästar. Hon älskar att rida och att vara i stall, mocka, ge mat och pyssla om. Anledningen till att jag tror att det här med hästar är så bra är bl a:

 • Att ta hand om hästar ger självförtroende, man får bestämma och känna makt över någon som är mycket större och starkare. Bra för alla barn tror jag som alltid är i underläge och oftast maktlösa. Men extra bra för barn som kanske också har andra svårigheter och sällan får bestämma i lekar, sällan känna sig överlägsna o s v.
 • Med hästar får man möta sina rädslor och känna sig modig. Återigen, man ska ta hand om och styra någon som är större och starkare. Hästar är nyckfulla och man blir tuff när man vågar, och lyckas, hantera dem.
 • Hästar ger blanka fan i om man kan prata eller inte. Med hästar måste man vara närvarande, stark och överlägsen. Men med hästar lär man sig också att vara empatisk och omhändertagande, att inte missbruka sin makt. Man lär sig mycket om samspel.
 • Styrka, inte bara mentalt som jag skrivit om, utan också fysiskt. Man lyfter, bär tungt och håller emot en stark häst. Det ger kroppskontroll, motion och ännu mer självförtroende. Speciellt bra för tjejer tror jag, att få vara stark.

Förutom hästar, skulle det vara roligt om mina barn ville hålla på med någon form av kampsport. Det tror jag också är bra för självförtroendet, kroppskontroll och att sätta gränser för sin kropp. Men allt det här blir deras val. De ska inte behöva leva upp till våra förväntningar eller önskningar eller gamla drömmar. De ska inte heller behöva göra saker eller avstå från saker för den delen, bara för att de är tjejer. Kanske väljer de något som är helt främmande för oss, kanske t o m nåt vi tycker är helt ointressant. Men då får vi väl ta chansen att lära oss något nytt. Jag hoppas bara ATT de väljer. Sen ska jag stötta dem hela vägen, det tänker jag lova mig själv.

Annonser
Det här inlägget postades i Föräldraskap. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Därför får Alma gärna bli en ”hästtjej”

 1. Derya skriver:

  Vilken toppenmamma du är och kommer att utvecklas till! Vilken tur dina barn har som har er som föräldrar och ni som har fått så söta döttrar.
  Jag ser väldigt många av mina tankar och funderingar i dina texter och du är så bra på att sätta ord på dem. Tack för att du vill dela med dig av dina tankar och erfarenheter.

  Stor kram,
  Derya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s