Första natten med melatonin

Jag har inte dragit det här med Almas sömn. I grova drag så har Alma, sedan hon var 1 år, varit vaken upp till tre timmar i streck varje natt. Det har gått lite upp och ner, vissa perioder har det varit kortare stunder och kanske ett fåtal hela nätter, och andra perioder 2-3 timmar varje natt. Det enda som funkade var att man gungade hennes spjälsäng annars blev hon ledsen. Hon kunde inte heller sova bredvid oss. Så där låg man under småtimmarna/morgonkvisten och bytte från höger arm till vänster arm, höger fot till vänster fot… Behöver kanske inte säga att man inte direkt var fit for work efter det. Att väcka henne på morgnarna har inte gjort saken bättre utan då är hon fruktansvärt trött på dagen och på dåligt humör. Sedan hon fick en juniorsäng funkar det att ligga bredvid någon av oss. Vi har en dagbädd som man kan dra ut till en 160 cm säng i hennes rum och där sover Johan med henne. Alma slutade sova middag i augusti förra året och jag hoppades att det skulle bli bättre då men inte, hon är vaken 1-2 timmar/natt. Hon gör för det mesta inget väsen av sig utan ligger bara och tittar. Oftast får jag inte upp henne förrän runt 8-8.30 och det är alltid stress att komma iväg till dagis. Det här gör att Alma ofta är trött och det är svårt för någon av oss att vara borta en natt nu när vi har två barn. Själva insomnandet har inte varit något problem så länge hon sover hemma, vi sitter bredvid henne och vi inte ändrar hennes sovtider. Därför har vi sällan lämnat bort henne över natten och även undvikit att sova borta hela familjen.

Jag fick tips om att prova melatonin och efter att ha diskuterat det med Almas läkare så har vi nu fått det utskrivet. Melatonin är ett kroppseget hormon som ökar med mörkret på kvällen och natten och gör oss dåsiga och trötta och hjälper till att hålla oss sovande. Det används på barn med svåra sömnstörningar, t ex barn med neuropsykiatriska funktionshinder (som ofta har sömnproblem). Det ges främst i syfte att hjälpa barnen att somna och eftersom vårt problem inte har med det att göra var jag lite osäker på om det skulle funka. Men i alla fall, igår gav vi Alma melatonin kl 19.00, en halvtimme innan hon brukar somna. I vanliga fall somnar Alma på ca 10-20 min men igår tog det nog bara 5 min. Hon var uppe och tassade vid 23-tiden men somnade snabbt om. Sov sedan till 06.15 då hon ville upp och kissa och sen kunde hon inte somna om. Men tidig morgon till trots så var hon glad som en lärka hela morgonen! Hon lekte och pratade, klädde på sig utan problem. Och vi kom till dagis kl 9! Vågar inte hoppas på för mycket efter bara en natt men det var ju en stor skillnad från hur det brukar vara… Det skulle vara fantastiskt om vi kunde få ordning på de här nätterna, hoppas hoppas hoppas!

Annonser
Det här inlägget postades i Sömn och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Första natten med melatonin

  1. Nu förstår jag vad du menade att du inte skulle klara av att vara själv i två veckor med två barn när jag skrev på FB att Jarek åker iväg till Uppsala för 2 v. Hoppas verkligen att melatonin hjälper lilla Alma att få en ordentlig sömn på nätterna så att hon kan samla på sig energy för hela dagen. Håller tummarna Stella!
    Hälsar – Ania

  2. minalma skriver:

    Tack Ania! Hoppas jag med…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s