Så gick det med de andra föräldrasamtalen

Vi hade samtal på förskolan ang Alma i veckan. Personalen har ju hintat att de tycker att det skulle vara bra med en resurs, att de inte riktigt kan ge Alma rätt stöd. Almas förskollärare förberedde oss på att förskolechefen skulle vara med på mötet och att hon inte är särskilt positiv till resurser i allmänhet. Det var bra att hon sa det så vi var lite förberedda på att få motstånd. Förskolechefen har en ganska burdus framtoning och vassa armbågar. Så det är lätt att bli överkörd av henne om man inte är beredd. Men oturligt för henne så är ju, för mig som gått forskarutbildning, att bemöta kritik, försvara mig och smula sönder motstånd vardagsmat :). Jag såg till att förklara vad språkstörning är och innebär. Att det inte bara är en liten talförsening som kan tas lätt på, utan att det är barn som behöver extra stöd och struktur. Jag tror budskapet gick fram. Hon ställde mycket frågor och hennes inställning mjuknade upp lite till att bli hyfsat medgörlig… Det är synd att språkstörning är så okänt, t o m inom skolvärlden. Borde väl liksom ingå i någon sorts fortbildning? Hade det handlat om en mer känd diagnos hade det säkert varit en annan situation. Hursomhelst, hon undvek väl ämnet resurs så gott hon kunde men hon var med på att miljön skulle anpassas efter Alma. Detta i form av bilder, kontaktbok, att personalen får tillgång till lite tecken från oss, språkstimulerande övningar och att log T kommer dit och informerar. Fördelen med förskolechefen är att hon ser till att saker och till händer så hon pratade handlingsplan, uppföljning o s v som om vi satt i möte på vilket företag som helst. Det stora problemet som jag ser det utan resurs är ju tid. Men det får de lösa internt. Ser vi att inget händer trots det här mötet så får vi väl kräva resurstimmar.

Vi var också hos log T i veckan. Mest gjorde vi i ordning ansökan till språkförskolan. Hon berättade också lite kort om de senaste tester hon gjort på Alma. Bl a ett språkförståelsetest (SIT tror jag det heter) där barn i Almas åldersgrupp får ha 15 fel för att bli ”godkända” och Alma fick 20. Hon har alltså problem på det området men det är inte så att hon inte hänger med alls. Någon djupare analys än så fick vi inte. T trodde att Alma kanske har en generell språkstörning (alltså problem inom både uttal, ordförråd, grammatik och förståelse) men kan inte uttala sig helt om det än. Vad gällde prognosen kunde hon inte säga något, det är så otroligt individuellt. Hon har träffat barn med ganska alarmerande språksvårigheter i 3-årsåldern som sedan ändå kommer ikapp, så det är för tidigt att säga än. Vi får fortsätta hoppas…

Jag har varit rätt trött efter veckan. Men nu får vi ta nya tag. Nästa vecka väntar besök hos sjukgymnast. När vi var på utredning hos NU-teamet sa sjukgymnasten att Alma var lite sen motoriskt men att det inte verkade bero på några neurologiska orsaker. Så nu ska vi på återbesök. Sen ska Alma också göra ett EEG vilket innebär att man mäter hjärnaktivitet under sömn. Det finns en språkstörning som orsakas av störningar i hjärnaktiviteten framför allt när man sover (Landau-Kleffner syndrom). Jag tycker inte Alma stämmer in på symtomen för det men läkaren tyckte det kunde vara bra att i alla fall utesluta det. Det känns lite nervöst trots att det inte är något ingrepp. Är också väldigt skeptisk till att hon kommer att kunna somna där på sjukhuset.

Till sist, helt otroligt vad mycket Alma har börjat stamma! Bara under helgen. Hon hakar upp sig oftast på det första ord hon säger i en mening och slinter som en gammal vinylskiva. Skumt hur fort det kom. Några snabba googlingar, där man så klart hamnade på Familjeliv, visade att det verkar helt normalt i den här åldern. Hoppas det, man kan tycka att hon har det tillräckligt körigt att uttrycka sig som det är, lillpluttan min.

Annonser
Det här inlägget postades i Hos logopeden, På förskolan, Utredning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Så gick det med de andra föräldrasamtalen

  1. Kristina Isberg skriver:

    Glöm aldrig ORDET påläst, det är vårt bästa vapen : – )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s