Äntligen lite mer klarhet

Jag fasade för den här veckan. Men nu har vi faktiskt haft ett riktigt bra samtal med logoped L. Hon informerade oss om den språkliga bedömning hon gjort på Alma och iakttagelser från förskolan. L gjorde Språksnabben på Alma som innehåller delarna ordförståelse, satsförståelse, fonologi, semantik samt samspel. Alma hade störst svårigheter med fonologi (uttal/ljudsystem) och semantik (kategorisering och ordmobilisering). Alma har alltså svårt att hitta rätt ljud i munnen. Hon har också svårt att plocka fram ord ur minnet och förstå vilka ord som tillhör ett underordnat begrepp (t ex förstå att katt, hund och häst ligger inom kategorin djur). Hon klarade nästan (försöker se det positiva :)) satsförståelsen. Där skulle hon förstå uppmaningar i flera steg, t ex lägg tärningen i den lilla lådan och knappen i den stora. Vissa instruktioner missade hon men klarade ett par varav en avancerad. L trodde därför att det handlade mycket om hur Alma fokuserade på uppgiften. Överlag hade Alma svårt med fokus, medverkan och uthållighet och blev trött på slutet vilket också visar att hon måste anstränga sig mycket under ett sånt här test. Det kanske också är därför hon ofta är så trött? Det positiva var att hon klarade ordförståelse-delen och hade fint samspel, ögonkontakt och icke-verbal kontakt.

Vad gällde förskolan såg L att de språkliga svårigheterna leder till problem i samspel och lek med andra barn. Hon gav en hel del tips till personalen.

Jag är verkligen så imponerad av att L kunde få ut så mycket information på de korta stunder hon träffat Alma! Jag tror inte vi fått så mycket information under hela året hon gått hos T. Även om det kanske inte är en fullständig analys på den korta tiden var det var ändå skönt att någon äntligen kunde bryta ner de olika språkliga delarna. Och jag tycker det stämmer överens med hur vi uppfattar Almas språk. Hon satte samma diagnos som T, ospecificerad språkstörning. Hon tyckte dock att det verkade vara mer åt det expressiva hållet. Vi fick också med oss massa bra tips och övningar. Hade varit bra om Alma gick hos henne men vi tycker att hon ska fortsätta hos T ändå eftersom de byggt upp en relation nu under ett års tid. L rekommenderade språkförskola och resurs tills vidare.

Annonser
Det här inlägget postades i Hos logopeden, På förskolan, Utredning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s